Posebni programi i radionice

Pored redovnog programa u vrtiću se organizuju posebni programi i brojne radionice:

Škola engleskog jezika

Škola engleskog jezika realizuje se četiri puta nedeljno po sat vremena po Oksfordskom programu „English with Elie“. Deca od 2,5 do 7 godina pevaju, recituju, glume, igraju, crtaju, popunjavaju radne listove – sve na engleskom. Učenje je lako i zabavno jer ih ne uči profesor već englesko slonče Elie koje živi u vrtiću iza prozorske ogradice. Program realizuje Zorica Lalić (1960), profesor engleskog jezika. Poslednjih deset godina posvetila je radu sa decom predškolskog uzrasta – časovi po grupama uključuju glumu i horsko pevanje na engleskom jeziku.

Dramska radionica

U okviru dramske radionice deca uče jasno da govore, recituju, pokažu svoja osećanja, artikulišu pokret i reše neke eventualne razvojne probleme sa kojima se susreću. Ovu radionicu realizuje Marija Puškarov (1982), rediteljka, diplomirana glumica, tvorac brojnih edukativnih i zabavnih predstava za
redovan repertoar Akademije 28. Odigrala je preko 200 predstava za decu u lutkarskom teatru „Bajkamela“. Autorskim radom se bavi od 2011. godine kada je na scenu Teatra 78 postavila svoju prvu predstavu „Zemlja dembelija“, a zatim nastaju „Pobuna igračaka“, „Iza duge“, tekst za „Krcko Oraščić-a“, „Hogarova misija“, „Eko bajka“, Čarobnjak iz Oza“. U vreme komercijalizacije kulture Marija decu uči da vole dečje pisce, da uživaju u klasicima dečje
književnosti i budi u njima ljubav prema pozorištu. Aktivno učestvuje u pripremi velikih novogodišnjih predstava u vrtiću.

Muzička radionica

Muzička radionica podrazumeva pevanje, prepoznavanje muzičkih instrumenata, slušanje muzike, sviranje na klavijaturi. Ovu radionicu realizuje Jana Šušteršič (1985), magistar muzike (Berklee College of Music), pijanista, pevač, instruktor pevanja i klavira. Muzikom se bavi kao izvodjač dugi niz godina, a pedagoškim radom u poslednje četiri godine u zemlji i inostranstvu.

Šah

Deca uzrasta od četiri godine do polaska u školu kroz šah ne nauče samo pravila ove igre. Šah je sredstvo kojim se deca vežbaju da rešavaju probleme, uviđaju da jedan problem može imati više rešenja, vežbaju svoje kognitivne sposobnosti, koncentraciju, shvataju ličnu odgovornost za određene akcije, uče se poštovanju protivnika i vrednosti ulaganja truda.
Radionicu vodi Aleksandar Toth (1988), šahovski FIDE majstor, državni prvak u šahu, trener šaha sa internacionalnom licencom – FIDE trener višegodišnje iskustvo u igranju šaha, dečji trener dve godine.

Kapuera

Deca uzrasta od tri godine do polaska u školu jednom nedeljno vežbaju koordinaciju, motoriku, stiču elastičnost i kondiciju kroz različite vežbe u okviru časova kapere. Na ovim časovima se ništa ne radi šablonski, već je zastupljena potpuna improvizacija, što utiče na razvoj mašte kod dece, kreativnosti i slobode pokreta. Sviranje brazilskih instrumenta,
pevanje na brazilskom jeziku utiče na razvoj muzikalnosti, sticanje osećaja za ritam, a ujedno je i prilika da deca nauče osnove portugalskog jezika. Ovaj program realizuje Tanja Gočmanac (1985), profesor kapuere i fizičkog vaspitanja sa licencom „Kapuera asocijacije Brazila“.
Nastavnik fizičkog vaspitanja u „British International School“ i profesor kapuere za decu i odrasle u „Centru brazilske kulture“, Beograd.

Pedijatar

O zdravlju naše dece brine dr Spomenka Mihić – Simović, pedijatar i vlasnik
Specijalističke pedijatrjske ordinacije „Slavija Medic“ sa dugogodišnjim iskustvom. Kroz redovne sistematske preglede dece i savetovanja po potrebi, dr Spomenka je naš saradnik od
osnivanja vrtića.

Zubar

O zdravlju zubića brine doktor stomatologije Slavica Živković, dugogodišnji saradnik vrtića, stalno zaposlena u Stomatološkoj ordinaciji „Dental studio Dr.O“ u Beogradu. Redovni sistematski pregledi zuba u vrtiću pored preventivne uloge u očuvanju zdravlja zuba, imaju za cilj da decu oslobode straha od zubara, a kroz predavanja o zdravoj ishrani i pravilnoj higijeni zuba deca uče kako mogu da vode računa o sopstvenom zdravlju.

Logoped

Prevencijom, dijagnostikom i tretmanima poremećaja govora kod dece u našem vrtiću bavi se Kristina Jevtić (1986), master defektolog logoped. Vlasnik je logopedskog centra „Logoteka“ i ima osmogodišnje iskustvo u stručnoj praksi. Poseduje licencu Ministarstva
zdravlja.

Dečje igre nekada i sad

„Dečje igre nekad’ i sad’“ – motoričke i društvene radionica „E baš hoću da se lepo ponašam“- zabavno je i lako biti fin uz časove lepog ponašanja.

– Logopedske vežbe – ako liba libi glize lep tu je nas logoped.

– Likovni atelje – uz redovan program, stručni saradnik za likovnu umetnost organizuje visoko kreativne radionice koristeći najraznovrsnije materijale i tehnike kroz grupni rad. Naš prostrani vrtić kao da je mali za toliko radova.

– „Nauka za decu“ – eksperimenti i ogledi. Sve te flašice, voda, ulje , mirisi…baš je zanimljivo.

Nastava u prirodi

Ono po čemu se naš vrtić razlikuje od drugih jeste mogućnost nastave u prirodi. Koristimo prednosti okruženja da boravimo što više na čistom vazduhu- igramo se i učimo dok nam se rumene obrazi. Šetamo do mini ZOO vrta i jezera „Košuta“, Miloševog konaka i Hajdučke česme. U šetnji i smehu učimo o prirodi, životinjama, istoriji. Kod „Košute“ se igrama sa patkama i zekama, u konaku nas svi znaju i tu na licu mesta učimo istoriju, na Hajdučkoj česmi punimo flašice vodom…. U prostranom dvorištu organizujemo izložbe naših radova na otvorenom.

Veseli petak ( Happy Friday)

U petak uveče roditelji imaju mogućnost da dovedu dete u vrtić na žurku u pidžamama, a oni, rasterećeni brige, provedu prijatno veče sa prijateljima. U subotu ujutro dolaze po dete.