Uloga roditelja u procesu adaptacije deteta na vrtić je izuzetno velika. Sledeći saveti mogu biti od pomoći roditeljima:

  • Ukoliko je dete dovoljno veliko, objasnite mu razloge zbog kojih kreće u vrtić – mama se vraća na posao, a dete će za to vreme da se druži sa drugom decom, ili dete je već dovoljno veliko da počne da istažuje jedan novi svet, svet vršnjaka… Svakako mu pokažite koliko ste ponosni što je već toliko poraslo da može da krene u vrtić.
  • Vodite računa o tome da se u vreme kada dete kreće u vrtić u Vašoj porodici ne dešavaju neke velike promene (dolazak nove bebe, preseljenje, uređenje kuće, stana,…).
  • Sa polaskom deteta u vrtić ne bi trebalo da se poklopi odvikavanje deteta od laže, pelena, navikavanje na nošu.
  • O vrtiću pričajte afirmativno – vrtć je mesto gde će dete steći nove drugare, gde ga čekaju vaspitačice koje će mu u svemu pomoći, gde će imati puno novih igračaka, mnogo zanimljivih aktivnosti i gde će mnogo toga naučiti. Čak i ukoliko dete ne razme sve što mu govorite, razumeće pozitivan kontekst u kojem govorite o vrtiću i prenećete na njega pozitivne emocije.
  • Odaberite vrtić koji Vam uliva poverenje. I najmanju dozu straha ili nepovernja koju možda imate, dete će osetiti.
  • Raspitajte se o ritmu dnevnih aktivnosti u vrtiću (obroci, spavanje,..) i postepeno usklađujte ritam aktivnosti kod kuće sa onim koje će dete imati u vrtiću.
  • Raspitajte se o procesu adaptacije u vrtiću za koji ste se odlučili kako biste mogli da planirate svoje poslovne obaveze u skladu sa tim procesom.
  • Budite potpuno iskreni i otvoreni sa vaspitačima i stručnim saradnicima u vrtiću, jer što bolje upoznaju Vaše dete, više će moći da Vam pomognu u procesu adaptacije, kao i kasnije.
  • Može biti korisno i za dete i za roditelje, da ga u periodu adaptacije u vrtić dovodi roditelj koji inače svakodnevno odlazi na posao jer je dete naviklo da se na dnevnoj bazi odvaja od tog roditelja.
  • Dozvolite Vašem detetu da u vrtić ponese svoju omiljenu igračku ili predmet koji ga smiruje.
  • Kada ostavljate dete u vrtiću, pozdravite se sa njim, nikako nemojte da odete bez pozdrava, da se iskradete jer se može desiti da dete ceo dan provede čekajući na Vas i neće biti otvoreno za ono što se dešava u vaspitnoj grupi.
  • Nemojte lagati dete kada ćete doći po njega. Recite detetu da dolazite kada završite svoje obaveze i da će to biti posle spavanja, ručka ili užine.
  • Kada ostavljate dete u vrtiću, kratko se pozdravite sa njim. Pozdravljanje podrazumeva poljubac i davanje informacije detetu kada ćete doći po njega. Samo jedan „produženi“ pozdrav, pozdrav tokom kojeg oklevate da se rastanete od deteta može dovesti do pojave straha kod njega.
  • Budite vedri i nasmejani kada se rastajete od deteta. Jedan grč na vašem licu, suza u oku ili drhtav glas detetu mogu biti znak da se nešto strašno dešava, pa u takvoj situaciji i ne možete očekivati da se dete lako rastane od Vas.
  • Ukoliko dete pravi scene kada ga ostvljate u vrtiću, plače, drži se za vas, imajte na umu da ono sa takvim ponašanjem neće prestati dok se ne razreši situacija koju doživljava kao problem, a to je rastanak od Vas. Nije dobro da se u takvoj situaciji zadrzavate u vrtiću pokušavajući da umirite dete, ono će se umiriti ubrzo pošto odete.
  • Postoje deca koja vrlo rado prihvataju polazak u vrtić jer vrtić postaje za njih jedno novo mesto za istraživanje. To su deca koja su po svojoj prirodi radoznala, druželjubiva u ekstrovertna. Takva dece jedva čekaju vreme kada će ih roditelji odvesti u vrtić. Često se dešava da dete, pošto zadovolji svoju potrebu za istraživanjem više ne želi da ide u vrtić i roditelji misle da se u vrtiću desilo nešto zbog čega dete odbija da ide. U takvoj situaciji svakako treba porazgovarati sa vaspitačima, ali najčešće razlog detetovog odbijanja bude upravo to što je upoznalo sredinu i zadovoljilo tu svoju potrebu za upoznavanjem nečeg novog.
  • Poštujte plan adaptacije koji Vam je predložen od strane vrtića i budite saradljivi. Naše iskustvo nam govori da adaptaciju nikako ne treba preterano odugovlačiti niti zadržavati roditelje predugo sa detetom u vrtiću, jer prava adaptacija počinje kada dete ostane u vrtiću bez Vas. Već od druge nedelje dete bi trebalo da ostaje na svim važnijim aktivnostima koje se u vrtiću realizuju, ali svakako ne celo radno vreme vrtića. Tokom prve dve nedelje boravka deteta u vrtiću, bilo bi dobro da dete ne ostavljate u vrtiću predugo.
  • Organizujte svoje vreme tako da možete da dolazite po dete u vrtić tokom adaptacije. Dete koje je na adaptaciji voli kada po njega dođu mama ili tata. Bake i deke, tetke, ujke i druge srodnike svakako možete uključiti u dovodjenje i odvodjenje deteta iz vrtića, ali pošto prođe period adaptacije.

 

Ivana Rajković, dipl.pedagog