Hladan zimski dan. Temperatura oko nule ili nešto malo ispod, sve je belo od snega, tek po neki sunčev zrak obasja sneg, pa on krene stidljivo da svetluca i pokazuje svoju lepotu. Odrasli su umorni od čišćenja snega sa automobila, teže prohodnih ulica, gužvi u saobraćaju, zimske odeće,… Svuda se čuje kako je zima lepa samo na planini, ovo je grad, obaveze ne čekaju, posao, deca, sve ide sporije i sve je teže. Samo na licima dece pobegne po neki osmeh dok se spremaju za novi dan jer znaju sta ih čeka kada dođu u vrtić. Odmah posle doručka kreće zimska čarolija.

U momentu kada vaspitačice počnu da pripremaju skafandere i zimsku „opremu“ kod dece kreće da raste uzbuđenje, pa se čak i manje spretni i mlađi trude da se što pre spreme kako bi krenule zimske igrarije. Već se dogovaraju šta će ko da radi, daju jedni drugima ideje, šapuću ko će koju vaspitačicu gađati snegom. I zaista u tom snegu ima neke magije jer svako dete u dvorište vrtića izađe sa širokim osmehom i okicama koje se cakle od uzbuđenja. Belina snega istog trenutka poprimi boje dečjih zimskih odelaca. U nekoliko trenutaka deca se podele, pa jedni prave dobro poznatog drugara Sneška Belića i tragaju za predmetima koji mogu da posluže da baš taj Sneško bude najlepši do sada, drugi su krenuli da prave tvrđavu od snega koja će ih štiti kada krene grudvanje, treći su utabali stazu kojom bi mogli da se klizaju, a ima i onih koji samo trčakaraju od jednih do drugih i uživaju u lepoti koja ih okružuje.

I kada bi u tom trenutku roditelji mogli da se stvore u dvorištu vrtića, videli bi koliko je zima lepa, koliko je sreće na licima dece i zdravlja u rumenim obraščićima. Zaboravili bi na sve obaveze i poslove koji ih čekaju. Dečja graja i sreća što uživaju u zimskoj magiji zaista je zarazna, pa se igrama pridružuju i vaspitačice koje ponovo postaju deca i rame uz rame sa dečicom prave one lepe zimske nestašluke, znate ono kada malo pogodite grudvom nekoga ko se ne nada ili oborite nekoga iznenada u sneg pa nastanu najlepši snežni anđeli. Posle dana provedenog u dvorištu, deca ulaze u vrtić umorna, ali srećna i zadovoljna. Svi jedva čekaju užinu i tople napitke. Najmlađi utonu u najtvrđi san, a oni malo stariji spremno prihvataju obaveze koje su ih strpljivo čekale da se izigraju. I svi jedva čekaju sledeći dan da magija ponvo počne.
Iako su nam ovi sunčani i topli dani malo pokvarili uživanje u snegu, ostaje nam da se nadamo da će se zima opet vratiti i da ćemo ponovo uživati u najlepšem godišnjem dobu. Jer „Nema loših vremenskih uslova, samo neadekvatne garderobe“. Zimo mi smo spremni, donesi nam opet puno snega, pa da svi budemo deca bar još neko vreme.