Jedan od aspekata razvoja kojim dete jaslenog uzrasta treba da ovlada jeste odvikavanje od pelena, kako bi deca do treće godine završila sa tom fazom. Da bi odvikavanje bilo uspešno, potrebna je saradnja vaspitača i roditelja, koji zajedničkim procenama dolaze do trenutka kada će se sa odvikavanjem započeti. Najbolji period za skidanje pelena je od proleća do jeseni, kada su lepi dani, a oko druge godine deteta, mada to može varirati. Neko dete je spremno da ostavi pelene već oko prve godine, dok druga nisu do nekih dve i po. To može zavisiti od porodičnih odnosa, zdravstvenog stanja deteta, broja dece u porodici, karakteristika samog deteta. Bitna napomena je da kada se krene u proces, ne treba odustajati, ma koliko on trajao i možda bio težak za roditelje.

Vaspitač roditeljima iznosi plan. On se sastoji iz nekoliko koraka. Neophodno je da roditelji obezbede gaćice koje odgovaraju detetu i kojih treba da bude oko 15 pari. Sa odvikavanjem se počinje u subotu, odnosno dan kada dete ne ide u vrtić. Kada se dete probudi ujutru, skinuti mu pelenu i staviti ga na nošu ili adapter. Nakon par minuta, podići ga, obući mu gaće i garderobu kao i inače, bez obzira da li je piškilo ili ne. Detetu nuditi nošu okvirno na 30 minuta. Ako se u medđuvremenu upiški, pustiti ga par minuta umokrenog da bi se videla njegova reakcija. U zavisnosti od deteta, nekome smeta, traži odmah da se presvuče, dok se drugo ponaša kao da se ništa nije dogodilo. Ukoliko dete odbija da sedne na nošu, bitno je naći način da mu se ta radnja učini zanimljivom (noša koja svira, adapteri u obliku životinja). Posle svakog uspešnog piškenja u nošu dete treba pohvaliti i pružiti mu reči podrške.

Nakon par dana detetu se noša nudi na svakih 1 – 2 sata, prema proceni i učestalosti ove potrebe. Najbolje je stavljati dete na nošu nakon spavanja, nakon obroka, pre spavanja i u situacijama kada znate da je dete popilo više tečnosti.

Pelena se detetu stavlja pre dnevnog i noćnog spavanja. Nakon što je dete spojilo bar sedam dana a da se nije upiškilo tokom spavanja, pelene se više ne koriste ni za spavanje.

Neko dete prođe kroz proces odvikavanje za 10 dana, drugo za mesec, a retko može trajati duže. Ono što treba posebno naglasiti jeste da roditelji, tokom procesa odvikavanja od pelena ne bi trebalo da stavljaju detetu pelenu kada krenu u park, igraonicu ili tokom vožnje automobilom. Takvi postupci prolongiraju odvikavanje, pa umesto za 10 dana, vreme odvikavanja se produžava.

Iz našeg iskustva, deca su uglavnom bolja u savladavanju ovog procesa u vrtiću, jer imaju model „velikih“ drugara (deca koja već ne nose pelene). Raduje ih činjenica da su i oni sada „veliki“, a ne bebe koje nose pelene.

 

Marija Ječmenica, medicinska sestra vaspitač
Marija Simić, medicinska sestra vaspitač