Život u velikom gradu donosi brojne prednosti, posebno u današnje vreme kada se našoj deci nude različiti edukativni programi, organizovane sportske aktivnosti, pozorišne i bioskopske predstave, koncerti… Veliki deo predškolske dece je obuhvaćen ovim programima i aktivnostima. Međutim, kada se one završe, gde ćemo da se igramo i budemo na čistom
vazduhu?

U podnožju Košutnjaka nalazi se predškolska ustanova „Čarobna kućica“. Naziv nije slučajno dat – u dvorištu površine dvadest pet ari postoji kuća slična onoj iz „Ivice i Marice“, a pored nje i još jedna manja, a ništa manje lepa. Čitavo dvorište pokriveno je travom, a u ovo doba godine i ljubičicama, kukurekom, belim radama… Senku nam daju višegodišnja drveća breze, vrbe, platana, različiti četinari po kojima neretko zapazimo veverice. Tu su i trešnja, jabuka i kruška da
se sladimo kada za to dođe vreme.

Budući da se vrtić nalazi u podnožju košutnjačke šume, imamo svež, čist vazduh tokom čitave godine. Umesto da vikendom vrebate lep dan da pođete sa decom na izlet u Košutnjak, vaša deca
su, boraveći u našem vrtiću, na izletu pet dana u sedmici.

Šta mi to sve radimo u dvorištu za koje mislimo da je najveće i najlepše za odrastanje vaše dece?

Pored svakodnevnog slobodnog igranja na ljuljaškama, toboganima, u kućicama za decu, mi napolju radimo ono što se najčešće, zbog nemanja druge mogućnosti, radi unutra.

„NTC“ vežbe na poligonima, inače omiljena dečja aktivnost, radimo na ravnom, širokom prostoru uz mnogo ponavljanja. Hlad naše breze je odlično mesto za kapueru na otvorenom, a samo kada zahladni ili pada kiša, tu je sala sa strunjačama i ogledalima.

S obzirom na to da imamo i drvene „pečurke“ sa stolovima i klupama, napolju učimo pesmice, čitamo priče, popunjavamo radne listove, ali i pravimo žurke na travi kada je nekome od drugara rodjendan. Gostujuća pozorišta glume izvode predstave izmedju dva stoletna platana dok deca sede na panjićima i klupama. Takođe, svaku generaciju predškolaca ispraćamo uz svečanost i priredbu za roditelje u dvorištu.

Naša deca imaju priliku da vide kako paradajz, blitva, krastavac, mladi luk, cvekla, šargarepa ne moraju da se nađu samo na pijaci i u radnji. U blizini trešnjinog drveta, imamo našu ekološku baštu u kojoj sve navedeno i još štošta deca sade uz pomoć vaspitača. Zalivamo, gledamo kako biljke rastu, shvatamo koliko vremena je za to potrebno, a na kraju, uz ručak, deca pojedu mladi luk, šargarepu iz naše bašte.

Gde ima trave, cveća i blizine šuma, ima i šumskih i poljskih stanovnika – pored pomenutih veverica, deca se naviknu na prisustvo puževa, glista po vlažnom danu, nekada nas i krtica poseti. Tu su leptiri i brojni drugi insekti.

Deci je lepo u njihovom vrtiću – parku. Ono što je lepo, treba i da se čuva. Od najmlađeg uzrasta decu učimo da čuvaju prirodnu lepotu koja ih okružuje. Znamo šta je poljsko, a šta zasađeno cveće i koje je za branje. Izbor lokacije na kojoj smo otvoriti vrtić pokazuje našu orijentaciju ka životu i radu u potpuno prirodnom okruženju koje smatramo idealnim za rast i razvoj svih sposobnosti dece. Deca iz našeg vrtića polaze u školu zdrava i sa lepim uspomenama na druženje sa drugarima u našem dvorištu – parku.

Prof. Zorica Lalić