Sedište P.U. „Čarobna kućica“ nalazi se na teritoriji opštine Čukarica u okviru geografske i kulturno – istorijske celine Topčider. Deo gradske šume Košutnjak, u kojem se vrtić i nalazi, proglašen je Spomenikom prirode „Šuma Košutnjak“ 2014. godine.
Prvi pisani tragovi vezani za Topčider datiraju još iz 1456. godine. Obzirom na to da je područje Topčidera i Košutnjaka najpošumljeniji deo Beograda, ne iznenađuje činjenica da je kroz čitavu istoriju Topčider je bio omiljeno izletište svih vladara Beograda. U vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića Topčider je postao najznačajnije mesto Beograda, a šuma Košutnjak je do 1903. bila zatvoreno dvorsko lovište porodice Obrenović. U podnožju Košutnjaka 60 – tih godina XIX veka, knez Mihailo Obrenović je podigao lovačku kuću.

Predškolska ustanova „Čarobna kućica“ otvorena je upravo u lovačkoj kući kneza Mihaila Obrenovića. Kuća je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika i zadržana je njena autentičnost, a time i istorijski značaj sa kojim su deca u vrtiću upoznata. Decu u našem vrtiću učimo da se ono što je staro, vredno i značajno, dobro čuva, pa se ona sa pažnjom i odnose prema kući u
kojoj borave. Tokom prolećnih dana, neretko, odšetamo do topčiderskog parka, gde se u okviru „Miloševog konaka“ nalazi eksponatski deo u kome ljubazni kustos našoj deci podeli papire i bojice da nacrtaju srpske nošnje i predmete koji su se nekada davno koristili. U neposrednoj blizini ove kuće nalaze se i „Milošev konak“, „Hajdučka česma“, dva spomenika vojnicima poginulim u I Svetskom ratu 1915. godine.